Πως να αναγνωρίσετε ένα Ναπολιτάνικο σακάκι

Πως να αναγνωρίσετε ένα Ναπολιτάνικο σακάκι

 

Τα Ναπολιτάνικα σακάκια είναι γνωστά για την ελαφρότητα και την άνεση που προσφέρουν σε συνδυασμό με τα έντονα χρώματα και το ξεχωριστό στυλ που προσδίδουν στην προσωπικότητα ενός άνδρα. Αν το σακάκι είναι σωστά κατασκευασμένο, τότε αποτελεί μια αξιόπιστη επιλογή για την καθημερινότητα και όχι να αποτελεί ένα ένδυμα ειδικών περιστάσεων και περιορισμένου χρόνου.

Η ραπτική της Νάπολι κατάφερε να κερδίσει με τα χρόνια, το κοινό που ξέρει να εκτιμάει την άνεση που δίνουν τα επιλεγμένα υφάσματα που χρησιμοποιούνται καθώς και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο καθημερινό του στυλ. Όμως, πως μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει ένα αυθεντικό Ναπολιτάνικο σακάκι; Αν και η φιλοσοφία κάθε οίκου διαφοροποιείται, υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που "αποκαλύπτουν" την προέλευση σε ένα σακάκι.

Οι ώμοι

Παραδοσιακά, ένα Ναπολιτάνικο σακάκι δεν έχει επένδυση στο σημείο του ώμου. Παρόλο που ένα σχήμα στους ώμους βοηθάει στην εμφάνιση, η επένδυση στο συγκεκριμένο μέρος περιορίζει την κίνηση, κάτι που δεν συνάδει με τον τρόπο ζωής ενός gentleman από την Νάπολι. Πάνω σε αυτήν την λογική, οι Ναπολιτάνοι ράφτες αφαιρούν την επένδυση στους ώμους από τα σακάκια δίνοντας μεγαλύτερη ελευθερία στην κίνηση των χεριών και ράβουν το μανίκι όπως σε ένα πουκάμισο ("spalla a camicia"). Αυτός ο τρόπος κοψίματος στο μανίκι ονομάζεται "manica a mappina" και υφίσταται κυρίως στα πιο casual σακάκια.

Για επίσημες περιστάσεις, το σακάκι διαθέτει ένα μικρό "rollino" στον ώμο, με σκοπό να τονίζεται λίγο περισσότερο το μανίκι.

 Spalla con rollino VS spalla a camicia   

1. Spalla con rollino VS spalla a camicia   2. Manica a mappina   

 

Tα μανίκια

Σε ένα Ναπολιτάνικο σακάκι, εάν παρατηρήσετε τα μανίκια θα ανακαλύψετε μια διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα σακάκια της αγοράς. Ένα Ναπολιτάνικο μανίκι είναι πιο κοντό συγκριτικά με κάποιο άλλο και αυτό συμβαίνει επειδή οι Ναπολιτάνοι λατρεύουν τις μανσέτες των πουκαμίσων τους να είναι ακριβώς πάνω από τον καρπό τους. Πόσο μάλλον όταν αυτές συνδυάζονται με κομψά μανικετόκουμπα. Επίσης τα μανίκια είναι πιο κοντά στο ύψος του βρχίοντα, ώστε να αποφεύγεται το κρέμασμα του υφάσματος, όταν αυτά ανυψώνονται.

 

Οι τσέπες

Σύμφωνα με την νοοτροπία της Ναπολιτάνικης ραπτικής, οι τσέπες σε ένα σακάκι πρέπει να κάνουν καμπύλη στον σχηματισμό τους και να εφαρμόζονται πάνω του σαν μπαλώματα. Τόσο στην πάνω τσέπη - στο μέρος του στήθους που ονόματζεται "a barchetta" και σημαίνει μικρή βάρκα λόγω την εμφάνισης της - όσο και στις κάτω τσέπες κυριαρχεί η ίδια λογική, ώστε να τονίζεται η χαλαρή διάθεση που βγάζει ένα Ναπολιτάνικο σακάκι.

 

Η επένδυση

Όπως στην αφαίρεση επένδυσης στους ώμους, έτσι και στο υπόλοιπο ρούχο οποιαδήποτε περιττή επιβάρυνση αποφεύγεται. Τέτοια θεωρείται και η εσωτερική επένδυση σε ένα σακάκι για τους Ναπολιτάνους. Συνήθως το σακάκι είναι αφοδράριστο ή με μισή εσωτερική επένδυση, ώστε να είναι ελαφρύ και άνετο. Το ίδιο συμβαίνει και στο εσωτερικό μέρος, στα μανίκια. Επιπλέον, οι Ναπολιτάνοι επιλέγουν τα σακάκια τους να είναι "ανοιχτα", ώστε να είναι εμφανείς οι λεπτομέρειες κατασκευής τους.

 

To πέτο

Τα Ναπολιτάνικα σακάκια είναι διάσημα για τα μεγάλα πέτα τους, τα οποία πολλές φορές επιλέγονται τόσο για σταυρωτά σακάκια, όσο και για επίσημα σακάκια αλλά και παλτό. Eπίσης το κενό (cran) ανάμεσα στο πέτο και τον λεμό είναι συνήθως ψηλότερο, με σκοπό να δείχνει πιο λεπτός, αυτός που το φοράει.

 

Το σώμα

Εάν παρατηρήσετε το πίσω μέρος σε ένα Ναπολιτάνικο σακάκι, τότε θα δείτε πως είναι πιο κοντό από το μπροστά μέρος. Αυτό, στην Νάπολι το ονομάζουν "zompa arrèto" και δίνει την δυνατότητα στο σακάκι να εφαρμόζεται καλύτερα στην πλάτη του σώματος.

Επίσης τα ανοίγματα στο πλάι είναι πιο βραθιά σε σχέση με άλλα σακάκια και φτάνουν μέχρι και 30 εκατοστά.

 

Τα κουμπιά

Ίσως το πιο άγνωστο χαρακτηριστικό σε ένα Ναπολιτάνικο σακάκι έχει να κάνει με τα κουμπιά και τις κουμπότρυπες τους. Η κατασκευή τους ονομάζεται "tre bottoni stirato a due" και εξηγείται από την "απώλεια" του τρίτου κουμπιού, το οποίο καλύπτεται από την αρχή του πέτου και σιδερώνεται από τον ράφτη κατά την διαδικασία κατασκευής του, με αποτέλεσμα να φαίνονται μόνο τα δύο τελευταία. Η συγκεκριμένει επιλογή έχει να κάνει πάλι με την ελευθερία που θέλουν να δίνουν στο σακάκι.

Η κουμπότρυπα στο πέτο ονομάζεται "occhiello" και σημαίνει το μικρό μάτι. Αν και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη παράδοση στον τρόπο κατασκευής των κουμπότρυπων, πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχει μια τάση στην Νάπολι να τις προτιμούν λίγο πιο κοντές και παχιές, όπως αυτές των πουκαμίσων.

Όσον αφορά τα κουμπιά στα μανίκια, το μόνο χαρακτηριστικό τους είναι πως αλληλοκαλύπτονται.

 

 

Πηγή: Styleforum